Waarom is structuurrijke voeding zo belangrijk bij jonge dieren?

Voor een goede en tijdige pensontwikkeling, is het belangrijk dat lammeren vanaf jonge leeftijd veel structuurrijk (ruw)voer opnemen.
Een pens die zich op jonge leeftijd niet goed ontwikkelt kan op latere leeftijd voor problemen zorgen. De pens ontwikkelt zich bij lammeren al vanaf ca. 2 weken leeftijd, en is pas volledig uitgegroeid wanneer het dier een half jaar oud is. Aangezien het lam slechts eenmaal de kans krijgt de pens goed te ontwikkelen, en omdat het dier er levenslang mee vooruit moet kunnen, is het van belang dat dit proces goed ondersteund wordt.

Een slecht ontwikkelde pens kent immers geen optimale vertering van het voedsel. Hierdoor kunnen de belangrijke voedingsstoffen niet volledig worden opgenomen en benut. Problemen als slepende melkziekte doen zich vaak voor wanneer een ooi meerdere lammeren krijgt. Ze raakt dan in een negatieve energiebalans omdat ze niet voldoende energie en voedingsstoffen voor de lammeren én tevens voor haar eigen levensvoorziening uit het voedsel kan halen.
Speciaal daarom heeft HAVENS de L&S Lammeren & Schapenmuesli ontwikkeld. Deze vezelrijke, lichtverteerbare en vooral smakelijke mengeling is speciaal ontwikkeld voor een geleidelijke lichaamsgroei en daardoor goede ontwikkeling van het spijsverteringssysteem van het lam, met het oog op de duurzaamheid van het schaap op latere leeftijd.